21 януари 2009

Тибетска рецепта за дълголетие

300 г чесън се измиват и изчистват от обелките, нарязват се на ситно и се смачкват в дървено хаванче с дървено чукало. Претеглят се 200 г от тази маса, като се вземат от долу, където има повече сок. Поставят се в стъклен съд, заливат се с 200 г спирт и се затварят плътно. Разтворът се държи на тъмно и прохладно място 10 денонощия, след което сместа се прецежда през няколко слоя марля, изстисква се и се оставя да отлежи 2-3 дни. Настойката се пие със студено прясно мляко (по 50 г на прием) три пъти на ден, 20 минути преди ядене по следната специална схема:

Първият ден преди закуска — 1 капка, на обяд — 2 капки, на вечеря — 3 капки. Следващите дни дозата се увеличава с по 1 капка при всеки прием.

На петия ден преди вечеря и сутринта на 6-я ден се вземат по 15 капки, след което започвате да намалявате с по 1 капка на прием и на 10-я ден вечерта пиете само 1 капка.

От 11-я ден се пият по 25 капки с мляко 3 пъти на ден преди ядене, докато свърши цялото количество. Подобен курс се повтаря след не по-рано от 5 години.

4 коментара:

Анонимен каза...

zna4i az suwo sum q pravila tazi recepta predi okolo 5 godini no pri men e dadeno 4e sled kato se precedi da dobavq 350 gr med i togava da prestoi 3 denonowiq a sega 4eta v neta i nikude ne piwe 4ese dobavq med neznaq kak daq napravq zawoto iskam da piq pak

Вали каза...

Щом няма или не можете да намерите готов отговор на Вашия въпрос, единственият начин е да намерите собствено решение. Това означава да експериментирате, да получите някакъв резултат, да го анализирате и да си направите изводи съответстващи на резултата, а не според това как Вие желаете да изглежда отговорът.

Анонимен каза...

moge li da se dava na malki deza, imam vpredvid 6-7 godi6ni ? Blagodaria.

Вали каза...

Днешният въпрос ме накара да се замисля дали да не изтрия изобщо тази тема по следните причини:

1. Алкохолът не може да бъде полезен дори и когато участва в някое лекарство, пък било то тибетско или шведска горчивка.
2. Силно се съмнявам тази рецепта изобщо да е тибетска. По-скоро би трябвало да се нарече пиянска рецепта. Защо? Защото Тибет е високопланинско плато и там едва ли растат плодове, които хората да преработват на алкохолни продукти. Аз не съм срещал до сега информация в Тибет да се употребява или произвежда алкохол. Изобщо като се погледне планетата ни, ще се види, че алкохол се произвежда и употребява в умерения климатичен пояс. Там, където е много студено, не може да се произвежда алкохол, а там, където е много горещо - около Екватора, е вредно да се употребява алкохол. Не че в умерения пояс алкохолът е полезен.
3. Всеки плод или зеленчук е най-добре да се употребява в суров вид. Това ще рече, че чесънът ще е най-полезен в суров вид, а не сварен, опечен или накиснат в спирт. Същото важи и за меда - не е нужно да го смесваме със спирт, освен ако не сме алкохолици. Медът има достатъчно полезни свойства, за да му трябва да го смесваме с алкохол.
4. Забелязал съм, че всеки човек тълкува и преиначава нещата от живота в зависимост от собствените му представи и интереси. Или както казва моят мъдър баща: "На всяко идиотско начинание се намира философско оправдание!" Това ще рече, че пияницата ще оправдае пиянството си с някаква измислена от него "тибетска" рецепта за дълголетие, но няма да се постарае да спре употребата на алкохол.

За това и моята препоръка е:
Не приучвайте децата си да употребяват алкохол под каквато и да е форма, по какъвто и да е повод, по каквато и да е причина!